Editorial: Greek

Posted on February 3, 2011

0


Το ’χουμε αισθανθεί στους δρόμους, σε καταλήψεις, σε πορείες και στο Top Shop. Σε συνελεύσεις, συνέδρια και συναντήσεις – κάθε φορά που βρισκόμαστε ανακαλύπτουμε ότι είναι ευρύτερο απ’ όσο πιστεύαμε. Βρισκόμαστε στο μέσο των πιο συναρπαστικών φοιτητικών κινητοποιήσεων στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ενθουσιώδης έκρηξη οργάνωσης και δημιουργικότητας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για λιτότητα. Και όχι μόνο ενάντια στις περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά όλο και περισσότερο με στόχο να βρεθούν και να εφαρμοστούν καλύτεροι τρόποι διδασκαλίας, μάθησης και παραγωγής γνώσης. Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση – άνθρωποι από πολλά διαφορετικά πεδία έχουμε κινητοποιηθεί και τώρα πρέπει να ανοίξουμε καλύτερους δρόμους επικοινωνίας και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε ο ένας απ’ τον άλλο.

Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι μια στρατηγική κίνηση για την ανάπτυξη αυτής της αλληλεγγύης. Με την Εφημερίδα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα μας επιτρέψει να σκεφτούμε, να ασκήσουμε κριτική και να μάθουμε απ’ τις ενθουσιώδεις και εμπνευσμένες δράσεις στις οποίες όλοι μας συμμετέχουμε. Να φτιάξουμε έναν έντυπο τόπο συνάντησης για ριζοσπαστικές θεωρητικές αναλύσεις και σχολιασμό πάνω στις τακτικές και τις στρατηγικές μας. Πρέπει να αναπτύξουμε μια ενιαία συνείδηση ως κίνημα – ένα συλλογικό φαντασιακό. Χρειάζεται, επομένως, να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε, πού είμαστε, γιατί αγωνιζόμαστε, τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει.
Πίσω από το πνεύμα της Εφημερίδας βρίσκεται επίσης η δέσμευσή μας να δώσουμε το έναυσμα για αντιπαράθεση και αυτοκριτική. Να διευρύνουμε τους ορίζοντες του κινήματος και να επαναδιαπραγματευτούμε το ρόλο και τις πρακτικές της εκπαίδευσης μέσα στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάρουμε θέση όχι απλά στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος, αλλά και στους ευρύτερους αγώνες που προκύπτουν καθημερινά ενάντια στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης.
Η δημιουργία της Εφημερίδας ως αντικείμενο είναι κρίσιμη: όχι μόνο θα αποτελέσει ένα σημαντικό αρχείο και μέσο καταγραφής της εξέγερσης, αλλά και με τη διανομή της μπορεί να ενισχύσει τα δίκτυα επαφών. Αντί να κατοικεί στις συχνά ανώνυμες, σύντομες και αποσπασματικές συζητήσεις που κυριαρχούν στο διαδύκτιο, η Εφημερίδα θέλει να δημιουργήσει έναν συνεπή τόπο αντιπαράθεσης και να προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα συμμετεχόντων. Δημιουργώντας ένα χώρο για περισσότερο επίμονες και σε βάθος αναλύσεις, η Εφημερίδα αναγνωρίζει ότι πολλά διακυβεύονται σε αυτόν τον αγώνα – ότι πρέπει να αναπτύξουμε αναλύσεις και συλλογικές στρατηγικές πέρα από τον άμεσο αγώνα ενάντια στις περικοπές. Με το να διατυπώνει, να αναλύει και να φαντάζεται ένα παρελθόν, παρόν και μέλλον διαφορετικό από αυτό που μας λένε και μας πουλάνε, η Εφημερίδα μπορεί να μας ενεργοποιήσει και να μας εμπνεύσει ώστε να δράσουμε στο τώρα, μεταμορφώνοντας το παρόν μας.
Εδώ είναι λοιπόν η έκδοση μείον 1 της Εφημερίδας. Μείον 1 γιατί πλαισιώνεται από ερωτήσεις προς εσάς: Πώς πρέπει να είναι μια εφημερίδα από και για το κίνημα; Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια εφημερίδα που μαθητές σχολείου και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια, άνθρωποι που μαθαίνουν αγγλικά ως ξένη γλώσσα και εργαζόμενοι σε βιβλιοθήκες, όλοι να τη νιώθουν δική τους; Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο ειλικρινούς δραστηριοποίησης και επαφής μεταξύ δικτύων, καταλήψεων και αυτόνομων εγχειρημάτων; Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε από μια εκδοτική ομάδα που συγκροτήθηκε επί τούτου και αποτελείται από ακτιβιστές, μαθητές, ταραξίες και καλλιτέχνες προερχόμενους από ένα ευρύ ριζοσπαστικό πολιτικό υπόβαθρο. Πάρτε τη σαν ένα μήνυμα σε μπουκάλι προς ήδη υπάρχοντα δίκτυα και εγχειρήματα, συντονιστικές επιτροπές και αφυπνισμένες πολιτικές συνειδήσεις: ένα κάλεσμα για τη συνεισφορά σας. Η Εφημερίδα είναι εδώ για να την κάνετε δική σας, να τη χρησιμοποιήσετε και να την εμπλουτίσετε.

Posted in: 1. Ed Minus One